Prantsusmaa

carina

Carina Peek K11 – Praktika Prantsusmaal oli väga kogemusterikas ja huvitav. Sain palju uusi teadmisi ja õppida uut tehnikat mida eesti köökides väga sageli just ei näe. Inimesed olid väga positiivsed ja külalislahked. Meid kõiki võeti ikkaväga soojalt vastu, arvestades et me läheme täiesti kontvõõrastena lihtsalt kellegi teise kööki tööle. Töögraafik oli meil ka väga hea. Täpselt nii palju kui oli vaja. Saime palju asju väljastada, uut ja huvitavat õppida ja saada aimu Prantsuse köögist. Peale praktikat olen saanud rohkelt oma juurde õpitud oskuseid kasutada. Nii koolis kui ka tööl. Kokkuvõtteks olen väga rahul oma praktikaga ja soovitan ka edaspidi headele hinnetele õppida ja kandideerida. Uskuge mind, te ei kahetse seda otsust. See on elamus ja mälestus mis jääb meelde terveks eluks.

mariaMaria Helena Aljas K11 – 16.märts kuni 13.aprill toimus minu praktika Prantsusmaal Luconi linnas. Praktika oli väga kogemuste rikas. Alustades sellest, et tegu oli täiesti võõra riigi ning inimestega, võib öelda, et see oli üks suurimaid väljakutseid ning kogemusi. Alguses oli küll hirm, et kuidas ma seal hakkama saan. Kohale jõudes polnudki asi niii hull. Inimesed selles restoranis ja riigis olid hästi sõbralikud ja vastutulelikud.
Mis olid peamised ülesanded- Päris pearoogasid meid kohe valmistama küll ei pandud aga väga suur rõhk oli eel-ja järelroogade väljapanek. Kindlasti ei puudunud tööpäevadest ja nõude pesemine, kauba lahti pakkimine jne. Praktika meeldis mulle väga. Vahest siiamaani Carinaga mõtleme, et oleks praegu prantsusmaal, siis teeks seda ja seda.
Kogemus oli suurepärane.

monika_1Monika Viidemann TT12 – Viibisin neli nädalat praktikal Prantsusmaal La-Rush-Sur-Yoni piirkonnas  külakeses nimega Aiguillon sur Vie restoranis Le Balata. Restoran asus golfi keskuses.
Le Balata omanik ja peakokk on Nicolas ja tema abikaasa, väga toredad, laheked ja avatud inimesed. Minu koduuks asus restorani kõrval, elasin kahetoalises terassiga korteris vaatega golfiväljaku poole. Kogu keskus oli väga hooldatud ja avanesid kaunid vaated maastikule.
Le Balata on kaunis restoran, mis on ka tunnustatud Mishelini poolt. Restoran oli stiililt laungelik tumetates pastellsetes toonides abstrakste maalidega sinal ja 60 kohaga. Samuti oli saalis heledast puidust baarilett ja ligi 5 meetri pikune ja laeni veini kapp. Restoranil on ka terass vaatega golfiväljakule.
Köök oli varustatud fine-dainingu restorani jaoks vajalike seadmetega nagu vaakummasin, suvi masin, keraamilised grillid, miksrid, jahvatajad, lõikurid jne. Kõik elemendid taldrikul on restoranis ise valmistud, kööki tuleb vaid tooraine. Kord nädalas käiakse turul, sealt ostetakse farmeritelt parimat ja värskeimat toorainet.
Köögimeeskonnaks on peakokk, abikokk, teenindaja. Tööaeg oli minu praktikal viibimise ajal K-L 9-15 ja siis 19- 24 olenes päevast mõnikord sai varem koju ja mõnikord hiljem, T ja P oli vaid hommikune vahetus ja esmaspäev oli vaba. Mõtlesin, et nad armastavad oma tööd ikka väga kui tahavad niimoodi päevast päeva tööd teha. Mina sellist töögraafikut Eestis ette ei kujutaks, see oli ikka väga raske, terve esimese nädala kohanesin.
Minu eesmärk oli näha just Prantsuse köögi distsipliini ja tehnikaid, mida on kasutaud seal riigis läbi aegade ja seda kõike ma ka sain. Ma imetlesin millise lihtsuse ja kiirusega viidi läbi ka keerukamad tehnikad. Tundus nagu iga liigutus ja iga millimeeter on sadu kordi läbi töödatud, et saavutada iga väiksemagi liigutusega perfeksus. Arvaks ju et selline täpsuse tagajamine tekitab köögis ka pingeid aga seda ei olnud, kokad olid väga vabad ja rahuliku olemisega. Köögis oli üleüldine meeleolu rõõmus ja nalja tegemine koguaeg käis.
Mind koheldi köögis kui võrdset. Muidugi ma sain teistest rohkem koristada ja pesta aga ma sain ka väga palju vastu. Minult küsiti arvamust ja sellega ka arvestati. Samuti sain suurepärase võimaluse mõelda välja eelroa kus serveerisin eestile omaseid tooraineid ja see roog oli nädal aega restorani menüüs. Mul oli võimalik lusikaga mööda kööki ringi käia ja maitsta kõike mis tundus huvitav ja isegi seda, mis nii ahvatlev ei tundunud. Sain maitsta kümneid juuste ja erinevaid tooreid liharoogasid. Sain paljute uute maitsete võrra rikkamaks nii positiivselt kui ka mõned üllatused mitte just kõige apetiitsemate roogade suhtes. Ma sain kasutada peaaegu kõiki masinaid mis köögis olid . Ma sain iseseisvalt väljastada nii eelroogasi, pearoogasi ja desserte. Mingit otsest uimerdamist köögis ei olnud, ega ma niisama teiste tööd pealt vaadata ei soovinud, alati kui ühe tööga valmis sain küsisin ,,mis nüüd ?,, Kuigi mulle tundus et nad töötavad kuidagi aeglasemalt, võibolla nad ongi sellised rahulikumad ja meie Eestis oleme koguaeg kiire, kiire, kiire.
Mul oli võimalus turu päevadel kaasas käia ja osta igasugu huvitavaid mereande ja aedvilju millega sain oma ajutises kodus katsetada erinevaid roogasid. Siin on suurepärane võimalus soetada tooraineid mis on omased siinsele piirkonnale, paima kvaliteediga mida hing veel ihata saaks.
Vaba aja peremees olin ma enamjaolt ise. Ma sain jalgratta millega ringi kimada, ostsin endale kaardi ja nii ma oma vaba aega sisustasin. Igaks juhukus oli mul ka sõnastik kaasas, kuigi seda eriti vaja ei läinud kuna põhi sõnavara oli juba sellgeks õpitud.
Ma käsin vabadel päevadel ookeani ääres, erinevates restoranides söömas, nautisin neid päevi väga. Päevadel mil olin vaid hommikul tööl sisustasin samuti oma õhtust vaba aega rattaga ümbruskonnas ringi sõites. Mind viidi ka paar korda välja ükskord kaugemale asuvasse ookeani äärsesse linna ja teinekord restorani õhtust sööma. Lisaks oli mul võimalus käia soolaleival ning veel mõnel prantslasel külas ja näha nende elamis keskkonda ja koduseid kombeid. Mul on hea meel, et sain nii paljude toredate inimestega tuttavaks.
Kokkuvõttes jäin oma prakrikaga väga rahule ja olen õnnelik, et mul avanes võimalus nii erialaselt kui ka kultuurselt areneda.

viktor_pareikoViktor Pareiko K11 – Mina sooritasin oma praktika Prantsusmaal La Roche-sur-Yoni linnas. Esmane teadmatus oli küll veidi hirmutav, kuid teadsin, et tulen toime. Kohates inimesi ja jälgides nende suhtumist mõistsin, et seal saab olema lihtne ja vägagi hea. Selle nelja nädalaga õppisin juurde palju erialale mida õpin ning ka muud inimestest ja kultuurist.

Restoran, kus töötasin, kandis nime Le 33, kolleegiks oli prantslane Julien, kellega töötasin igapäevaselt. Peamisteks kohutusteks oli võtta vastu kõik tellimused, reageerida kiirelt ja mõista teineteise tööd. Tööpäevad koosnesid kahest osast, päeval kella 10:00 kuni 14:00 ja järgnes 17:00-21:00 seda just klientide koguse pärast, ka see, et tegu oli uuesti avatud restoraniga ja tuli jälgida väljaminekuid.

Õppisin juurde palju, sain valmistada uusi roogasid, proovida uusi asju, suhelda uute ja erinevate inimestega. Arvan, et toit on tõesti üks asi, mis viib inimesed kokku. See kogemus ja võimalus haris mind rohkem kui ainult erialaliselt, nägin inimesi ja kultuuri, õppisin keelt ja lõpetasin praktika suurepärase tundega.

Soovitan seda kõigile avatud inimestele kellele meeldib reisida ja kogeda uusi asju, inimesed on seal ühed sõbralikumad ja avatud, mis sellest, et nad tihti inglise keelt ei oska, nad teevad kõik, et sa neid mõistaksid.

Karel Siig K11 – Ma käisin Prantsusmaal „Leonardo Da VInci“ projektis koka praktikat sooritamas, mis oli hästi välja tulnud. Reis oli väga pikk, algul lennukiga Soome, siis Soomest Pariisi lennuki peal ning Pariisi terminalist veel rongi peale, millega sõitsime ikka 4-5h kindlasti. Reis oli muidu väga huvitav, nägime huvitavaid inimesi ning saime näha, mis seal toimub. Lahe oli veel see, et kui Eestist tulime siis oli veel lumi maas, aga kui Prantsusmaale jõudsime, ei olnud lumest jälgegi, vaid oli selline suvine ilm ning oli väga palav. Kui jõudsime La Roche-i ning seal kohtusime Anthony.ga, kes oli väga sõbralik ning humoorikas, ta oli ka ainukesi inimesi, kes sai inglise keelest väga hästi aru ning seletas lahti, mis meid ees ootab ning tutvustas ka oma kooli. See kool oli väga suur ning väga suured õppeköögid olid seal, väga meeldis.

Meie praktika koht arus mere ääres ning oli väga ilus koht, kus oli väike restoran + puhkeküla. Saime seal ööbida ühes kämpingus, mis oli kolme toaline, suhteliselt väike aga mõnus. Seal saime palju õppida ning kõige rohkem kogemusi sain seal toitude väljastamise poole pealt. Saime ka esineda kohaliku telesaate jaoks, mis oli suht närvesööv, aga millega sain hakkama. Algul rääkisin prantsuse keeles seal, kuid õnneks seda eriti ei näidatud telekas, väga raske oli seda puhtalt lugeda. Muidu praktika sooritasime kõik hästi. Keegi hätta ei jäänud ning usun et ka kõik nautisid seda aega.

Ettevõttes eriti keegi inglise keelt ei osanud, ainult üks teenindaja oskas päris hästi. Natuke oli ebamugav temaga suhelda, sest ta oli homoseksuaal aga õnneks ta austas, et olen hetero ning ei teinud otseseid flirte minuga, kuid algul küll. Pärast oli juba palju vabam tunne seal ning saime seal kõik vabalt rääkida ning suhelda. Isegi käisime vahepeal kõik koos väljas va peakokk. Väga meeldiv õhkkond oli seal ning läheks sinna ka tagasi kui oleks võimalust, et kasvõi tere öelda neile. Mulle meeldis väga üks üritus, kus me serveerisime roogasid pulmakülalistele. Seal oli vähemalt 200 külalist. Pidime kõik koos töötama, et neile kõigile saaks soe söök kätte. Kõik ühiselt serveerisime ka pearooga, nii et kõik panid ühe komponendi taldriku peale ning kui taldrik käis meie kõigi käest läbi, siis läks taldrik otse külalise kätte läbi teenindajate

Kokkuvõttes, mulle väga meeldis see projekt. See oli hästi välja mõeldud, isegi anti meile terminalide plaanid, et ära ei eksiks ning saime ühiselt, kuid napilt iga asja peale nii et kuskile maha ei jäänud. Tiimi tööga saime hästi hakkama, muidu poleks see töötanud. Mul oli heameel, et saime seal kõik hästi läbi ning mingeid üksikuid hunte meie grupis ka ei olnud, kõik olid positiivsed ning tänu sellele oli ka reis väga meeldiv. Loodetavasti on ka teistel võimalus osaleda sellistes projektides nagu mina sain osaleda! Väga hea kogemus ning kindlasti ka mälestused terveks eluks!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s