Prantsusmaa 2015

Keidy_blogiKeidy Kadak K-13 – Minu praktika Prantsusmaal toimus 02.03-27.03.15 pisikeses linnas nimega  La Rohce Sur Yon.  Praktikale sain ma kohta nimega La Chaumiere.  La Chaumiere oli pisike, maalähedane ja armas pereettevõte, kus ma sain läbida väga kogemusterikka praktika. Inimesed nii ettevõttes kui ka linnapeal olid väga sõbralikud ja abivalmid.

Minu põhiülesanneteks tööjuures olid alguses köögiviljade eeltöötlemine, salatipatjade ja puuviljasalati tegemine.  Hiljem tegelesin peamiselt magustoitude ja eelroogade valmistamise ja väljapanekutega. Tööpäeva lõpust ei puudunud ka muidugi köögi korrastamine ja pindade puhastus.  Praktikal sain proovida ka palju uusi maitseid mida ma varem polnud proovinud, nagu näiteks konnakoivad, sinikarbid, küpsetatud neerud ja foie gras (hanemaksapasteet).

Praktika meeldis mulle väga ja ma soovitaks sellist võimalust kasutada ära kõigil, kellel selline võimalus peaks tulema. Kogemus, mis sealt saab, jääb igaljuhul meelde.

legert_luis_eesmäeLegert-Luis Eesmäe K-13 – Ma käisin Prantsusmaal „Leonardo Da Vinci“ projektiga koka praktikat sooritamas, mis oli hästi välja tulnud.  Reis ise oli pikk, alguses lennukiga Amsterdami ja sealt edasi Nante’i, kus tuli meile järgi La Roche Sur Yon -ist saadetud buss. Inimesed seal olid sõbralikud ja võtsid meid vastu hästi. Esimesel 2 päeval tutvustati linna . Alustasin tööd restoranis La Chaumiere, mis asus La Roche Sur Yon -ist väljas, restoran oli hubane. Restorani hoovis oli tiik. Köögi seltskond oli ka huvitav, tehti palju nalja ja olid rõõmsameelsed inimesed. Tööpäevad algasid tavaliselt 10.30 kui peakokk või tema naine tuli järele ja lõppes keskmiselt kell 16.00 või natuke hiljem. Minu pealmised töö ülesanded olid hakkida, koorida või serveerida eelroogasid või siis järelroogasid .Õppisin juurde palju, sain valmistada uusi roogasid, proovida uusi asju, suhelda uute ja erinevate inimestega. Nägin uue rahvuse kultuuri ja kohtusin paljude toredate inimestega.Inimesed seal olid viisakad ,sõbralikud ja avatud

Soovitan minna kuna saate sellega endale palju rohkem enesekindlust ja teada erinevate inimeste kultuuride kohta. Saate head keele oskust ja tuttavaks uute ja toredate inimestega.

triinu_blogiTriinu Rüütalu K-13 – Minu praktika Prantsusmaal oli ülimalt huvitav ning kogemusterikas. Alguses küll veidi kartsin, kuid kõik sujus hästi. Õppisin väga palju uut, nii Prantsuse köögi kohta kui ka teenindamise poole pealt. Köögis mind küll kõike tegema ei lastud, aga sain kätt harjutada väljapanekus ja väga paljude erinevate dessertide välja panemises. Suhelda oli köögis raske, kuna mina prantsuse keelt väga ei osanud ning nemad väga inglise keelt ei rääkinud, kuid lõpuks saime üksteisest aru osalise inglise, osalise prantsuse ning viipe keelega. Prantslased on väga kannatlikud, ning igati vastutulelikud, seega nad ei läinud närvi, kui ma neid ei mõistnud, vaid proovisid uuesti seletada.

Restoranis oli lihtsam, kuna seal räägiti rohkem inglise keelt. Sain nii palju uut teada, ning olen õnnelik, et sain ka baaridaamina ja teenindajana praktiseerida. Prantsusmaal on inimesed väga sõbralikud ja nad armastavad suhelda, seega sain ka palju uusi tutvuseid. Kui mõne jamaga suutsin hakkama saada, ei saanud inimesed kurjaks, vaid naeratasid ja ütlesid, et kõik on korras. Õnneks ei pidanud ma ennast halvasti tundma, kuna nad tegid kõik selleks, et mul kõik hästi oleks. Praktika vahelt jäi ka aega linna avastamiseks. La Roche Sur Yon on imeline! Tahaksin alati sinna tagasi minna, ning olen kindel, et ka teised kes seal käinud on, soovivad sinna tagasi minna. Kui mul oleks võimalus uuesti minna, läheksin ma kohe, ilma pikema mõtlemiseta. Olen ülimalt rahul ning soovitan ka teistel alati see võimalus ära kasutada!

erki_blogiErki Vara K-13 – Sooritasin oma välispraktika Prantsusmaal Vendee piirkonna linnakeses La Roche-sur-Yon. Töötasin restoranis nimega Le Sale Gosse. Praktika kestus oli 4. – 26. märts. Kogemus oli väga põnev ning silmaringi laiendav.

Kolmapäevast laupäevani töötasin kellaaegadel 9:40 kuni 14:00, seejärel õhtupoolikul 18:30 – 22:00. Teisipäeviti olin praktikal vaid kuni kaheni ning pühapäevad ja esmaspäevad olid mul vabad. Olin väga üllatunud, kui avastasin, et restorani töötajad oskavad eeskujulikult inglise keelt rääkida. See tegi omavahelise suhtluse palju kergemaks, kuna minu prantsuse keel ei kannata kriitikat. Inimesed olid väga lahked ning vastutulelikud.

Minu tööülesanded olid üsnagi mitmekesised. Eeltöödeks olid salatilehtede pesemine, juurviljade riivimine ning keetmine, merekarpide avamine, keedukartulite koorimine ning erinevate kalade puhastamine. Kui restoran klientidele avati, sain ka tegeleda roogade väljapanekuga. Töökohustuste hulka kuulusid ka nõude pesemine ning köögi üldpuhastus.

Sain praktikal viibides proovida mitmeid erinevaid Prantsuse köögi roogasid ning huvitavaid maitsekombinatsioone. Samuti sain maitsta erinevaid veine ning isegi sain peakokalt soovituse, kust osta linnast veini.

Välispraktika Prantsusmaal oli väga tore ning elamusi pakkuv. Soovitan seda igale inimesele, kellel on huvi ning võimalus minna. See kogemus on meeldejääv ning tulevikuski kasulik.

hanna_maddeHanna-Madde Paisu K-13 – Minu praktika toimus Prantsusmaal, täpsemalt La Roche Sur Yon’is, Praktika kestis kuu aega ja selle aja jooksul sain nii mõndagi uut ja huvitavat teada.

Viisin praktika läbi restoranis nimega I’Ardoise des Saveurs. See oli moodne ja hubane koht. Töötasin seal restoranis nii köögis kui ka baaris, mis oli väga meeldiv vaheldus. Kuna ma ei ole enne baaris töötanud, siis alguses hakkasin pabistama et teen midagi valesti, kuigi seda eriti ette ei tulnud. Sealsed töötajad olid väga sõbralikud, jutukad ja abivalmid. Kuigi nad inglise keelt oskasid vähe, saime suhtlemisega hakkama. Kasutasime palju kehakeelt ja ettenäitamist.

Vaba ajal käisin linna avastamas ja leidsin nii mõndagi ilusaid kohti. Avastasin ka Napoleon’i pargi, kus oli väga huvitavaid tegevusi ja inimesi. Tutvusin uute inimestega, kes kõik olid väga avameelsed ja toredad.

Prantsusmaa erineb Eestist vägagi palju. Kui eestlastel on komme süüa vägagi toekat hommikusööki, siis prantslased on harjunud hommikuks sööma croissante või baguette saia või jätavad hommikusöögi üldse söömata. Üks kummaline asi on ka nende tervitamine, mille osaliseks sain ma päris tihti. Algul tundus mulle põsemusitamine veidi ebamugav ja harjumatu tegevus, kuid lõpuks harjusin ära ja see muutus igapäevaseks tegevuseks. Sain teada et La Roche’le on omane teha kaks põsemusi, alustades paremalt põselt.

Välispraktika Prantsusmaal oli väga meeldiv ja kogemusterikas. Läheksin hea meelega tagasi, sest aeg tundust kiiresti minevat ja avastada jäi veel palju. Soovitan kõigile minna Prantsusmaale ja kaasa võtta sõnastik ja hea tuju.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s