Portugal 2015

lisbet_2Liisbet Metsamaa M-13 – Mina käisin välispraktikal Portugalis Fundaos.  Viibisin seal 12. aprill kuni 10.mai. Praktika meeldis mulle väga, alguses oli kõik uus ja huvitav, hiljem muutus juba nagu koduks, inimesed olid seal väga abivalmid ja sõbralikud. Esimesel päeval tutvustati kõigile kohti, kuhu lähme praktikale. Mina sattusin linna kõige ilusamasse 4 * kuurort hotelli mis oli väga ilus minu jaoks, kuna pole varem soojal maal käinud. Hotelli omanik võttis mind ja 2 kursuse kokka vastu väga lahkelt, tutvustas meile tervet kuurordi ala, näitas kus miski on ja leppisime kokku, kuidas ja mis kell kokku saame  järgmine päev. Hommikul  ärkasin 9 paiku, võtsin kohvikust midagi hommikusöögiks ja seadsime sammud rongijaama, kust meid korjati auto peale 9.45 ja sõitsime autoga hotelli. Siis pidin ootama paar tundi kuna kokad alustavadki varem  aga kliente sel ajal veel ei käinud. Enne 12 saime veel süüa ja siis hakkasid kliendid tulema, seejärel oli u 3 h tööd ja kui kliendid olid lõunasöögil ära käinud, tegime restorani korda ja oli 3 h  pausi. Kuna meid tagasi ühikasse vahepeal ei viidud puhkama, siis sisustasime oma päevi shoppamisega või ilma nautimisega. Tööle tagasi minnes u 18.20 saime süüa ja  töötasin õhtu 11-ni, siis viidi meid autoga ühikasse tagasi. Ja nii iga tööpäev. Vabadel päevadel  käisime igal pool poodides, restoranides, baarides, pubides  ja shoppamas hullult, tutvusime nii linna kui inimestega, ühesõnaga lõime aega parajaks. Ainuke probleem minu jaoks oli tööjuures teistega suhtlemine, ainult 3 inimest oskas inglise keelt ja nii oli vahepeal väga raske suhelda kuna nemad ei saanud minust aru ja mina nendest. Minu silmaring ja kogemused kindlasti suurenesid väga, soovitan soojalt kõigile sinna minna. Kõik inimesed, töökohad, loodus ja linn on imelised.


eliise_6Eliise-Marie Lambing M13
– Sooritasin oma praktika Fundao linnas Portugalis, Tertiliase kohvikus. Koolist kus ööbisime oli sinna jalutada paar minutit. Koht ise oli mõnus ja hubane. Õuealal oli palju pärnapuid ja purskkaev ning lisaks siis lauad ja toolid klientidele.

Sees oli ka kuskil 10 lauda. Lauad ja toolid olid mustad ja valged. Lisaks letile olid ka valgustatud riiulid alkoholi pudelitega, wc, lett, jäätisekast ja kaks pehmet tugitooli ja valgustuselemendid. Leti taga olid nõud, nõudepesumasin, teed ja kohvimasin. Edasi sai sealt tagaruumi kus hoidsime oma käekotte ja seal olid külmkapid kus olid sees joogid ja söögid.

Söökidest valmistati ainult kooke, kreppe ja röstsaiu.

Igapäev pesin nõusid, koristasin laudu, pesin toole ja laudu, sättisin õuealal toole ja laudu, valmistasin kohvi ja teed, viisin klientidele lauda ja võtsin raha vastu.

Töötasin enamasti oma ülemuse emaga, vahest käisid kaks noort tüdrukut ka abiks kellest üks oskas inglise keelt. Ülemus ise oskas natukene rääkida ja tema ema ei osanud mitte midagi. Rääkisin temaga läbi google translate või käte ja jalgadega.

Mulle meeldis seal väga ja igatsen neid. Selle ülemuse ema Rosa postitab mulle aegajalt midagi facebooki seinale, kuidas neil seal läheb ja mis nad seal teevad.

Arvan, et see on väga hea koht kus praktikat teha, kuigi seal polnud enne mind mitte ükski praktikant käinud.

Vabal ajal sai palju shoppamas käidud. Linna keskel toimus iga esmaspäev turg kus müüdi ilusaid ja odavaid riideid, jalanõusid, ehteid ja suveniire.

56Sirella Kangur M-13 – Käisin praktikal Portugalis Fundao linnas. Mind pandi restorani Restaurante Marisqueira Bela Vista. Minu tööaeg seal oli super, sain kõikidega väga hästi läbi ja kõik alati näitasid ette kuidas miski käib ja mida tegema peab.

Tööl olles hommikuti voltisin laudlinasi kokku ja panin need kappi, siis hakkasin puuvilja salatit tegema. Peale seda hakkasin saia viilutama ja panin need korvidesse. Siis panin oliivid pisikestesse kaussidesse. Peale seda katsin ühe laua igakord samamoodi teisipäevast kuni reedeni, seal istusid alati ühed püsikliendid lõuna ajal. Serveerisin klientidele jooke, v.a alkoholi ma ei serveerinud. Viisin klientidele sööke lauda ja koristasin laudu ning  hiljem katsin need uuesti. Valmistasin kohvisi. Vahest röstisin ka saia ja kui klient tellis apelsini siis läksin kööki seda ise viilutama. Voltisin salvrätikuid. Tegin ka juhutöid, nt pesin aknaid, klaasiuksi, klaasist külmaletti, pesin toole, kleepisin menüüsse pabereid, kus olid koka soovitatud toidud. Poleerisin söögiriistu.

Kuna see oli teeninduspraktika siis sain seal ilusti selle ära teha.

Praktikal olles meeldis mulle peaaegu kõik, väljaarvatud see, et tööaeg oli imelik.

Tööaeg oli selline : 11:00-15:00, siis oli paar tundi pausi ja 18:30-22:00 oli jälle tööaeg. See oli kõige ebameeldivam, kuna kui sain lõuna aeg ära, tundus nagu oleks tööpäev täiesti läbi. Kui oleksin osanud ka Portugali keelt, oleks olnud kõik super.

Õppisin juurde erinevaid asju, nt kuidas espresso masinaga kohvi teha, kuidas teenindada reaalselt kliente ja kuidas töö restoranis üldse käib.

Seal olles sain juurde palju julgust, oskust suhelda vöörkeeles ning kuidas toime tulla teises kultuuris ja täiesti omaette.

Soovitan kõigil, kellel võimalus sinna minna!

29Raoul-Remy Jürisoo K-13 

Ma käisin praktikal Portugalis Fundao linnas, praktika kestis 12.04.15 – 09.05.15

Minu töökohaks oli Quinta Vale Jardim farmi restoran.  Seal sai tehtud mitmesuguseid töid: kööginõude pesemine, kartulite koorimine, porgandite koorimine, kauba ladustamine, prügikottide tühjendamine, prügikottide pesemine, köögi koristamine. Iga praktika päeva lõpus pidin täitma ka praktika päevikut kuhu kirjutasin oma päeva tegevused .

Vabadel päevdel avastasime linnaelu. Muidu oli praktika kokkuvõttes hea, kõik see reis mis meile võimaldatati oli super ja ilma suurte probleemiteta. Soovitan minna!

57Erki Tops K-13 – Minu praktika toimus Portugalis, täpsemalt Fundao linnas. Praktika kestis kuu aega ja selle aja jooksul sain nii mõndagi uut ja huvitavat teada.Portugalis oli ülimalt huvitav ning kogemusterikas. Alguses küll veidi kartsin, kuid kõik sujus hästi. Õppisin väga palju uut Portugali köögi kohta. Köögis mind küll kõike tegema ei lastud, aga sain kätt harjutada väljapanekus. Suhelda oli köögis raske, kuna mina portugali keelt väga ei osanud ning nemad väga inglise keelt ei rääkinud, kuid lõpuks saime üksteisest aru osalise inglise, ning viipe keelega. Portugallased on väga kannatlikud, ning igati vastutulelikud, seega nad ei läinud närvi, kui ma neid ei mõistnud, vaid proovisid uuesti seletada.
Portugalis on inimesed väga sõbralikud ja nad armastavad suhelda, seega sain ka palju uusi tutvuseid. Kui mõne jamaga suutsin hakkama saada, ei saanud inimesed kurjaks, vaid naeratasid ja ütlesid, et kõik on korras. Õnneks ei pidanud ma ennast halvasti tundma, kuna nad tegid kõik selleks, et mul kõik hästi oleks. Praktika vahelt jäi ka aega linna avastamiseks. Tahaksin alati sinna tagasi minna, ning olen kindel, et ka teised kes seal käinud on, soovivad sinna tagasi minna. Kui mul oleks võimalus uuesti minna, läheksin ma kohe, ilma pikema mõtlemiseta. Olen ülimalt rahul ning soovitan ka teistel alati see võimalus ära kasutada!

oliver_liisbetOliver Pärnpuu K-13 – Käisin praktikal Portugalis, linnas nimega Fundao ja töötasin seal Alambiques, nelja tärni hotelli restoranis. Töötasime koos Liisbetiga. See asub Fundao linnast natuke väljaspool. Tööpäevad olid päris pikad 10.00-15.00, siis oli kolm tundi pausi ning 18.00 -23.00. Sain teha päris paljusid erinevaid tegevusi.  Tihti alustasin oma päeva kartulite koorimisega, mis toimus kartulikoorimismasinaga. Aga terve selle kuu aja jooksul tegin järgmisi tegevusi: puhastasin sibulaid, küüslauke, kalmaare, erinevat sorti kalu, koorisin porgandeid, kartuleid. Pidin laost juurvilju kööki tooma. Tükeldasin porgandeid kartuleid ja tomateid. Avasin kohvi, suhkruid ja valasin kaussi umber. Pesin nõusid, tegin küpsise kooke ja kartuli krõpse fritüüris.

Ühel päeval sain kaheksajalga tükeldada. Pikapeale hakkas küüslaugu puhastamine tüütuks muutuma, sest pidin seda tihtipeale paar tundi puhastama. Kõige rohkem meeldis mulle kartulikrõpse valmis teha ja neid välja anda. Ma ise küll liha praadida ei saanud, aga nägin, kuidas seda tehti ning saan sedasi ka ise teha. Seal on suuremas osas toitudes sees küüslauk ja toidud tehakse rohkes oliivi õlis. Sain proovida palju uusi kalu, mille nimesid ma enam ei mäleta. Kaheksajalga ja kalmaare sain ka proovida. Mulle meeldisid grillitud kalmaarid rohkem, kui praetud ning kaheksajalg oli ka väga hea, sarnanes valge kala maitsega. Mulle praktika meeldis, sain uusi kogemusi ja palju maitseelamusi juurde.

voldemarVoldemar Loit E-13 – Sooritasin oma praktika Junta de Freguesia Aldeia Nova do Cabo firmas. Ööbisime kooli hostelis. Igal hommikul tuli meile auto järele ja viis meid objektile, kus parasaeg tööd tegime. Praktikakoht ise oli huvitav ja teistsugune, päris palju sai Fundaos ringi sõita ülemusega ja näha uusi ja huvitavaid kohti, kuhu vabal ajal sain minna.

Töö oli suhteliselt üksluine. Koristust oli päris palju ja haljastustöid. Kahjuks ei saanud seal tööd teha päris enda eriala peal. Kuigi haljastus töö on ehituse ettevalmistus töö, kuid see polnud ikka see mida ma lootsin seal teha.

Ilmad õnneks olid meil seal head, ei olnud väga palav ega külm, kuigi tuli seal ka päris palju vihma. Ühe korra terve selle praktika aja jooksul saime poole päeva pealt ära, kuna vihma tuli nii palju, et väljas tööd teha ei saanud. Ikkagi arvan, et see on väga hea koht kus praktikat teha, kuigi seal praktika kohas võiks olla rohkem siis minu erialast tööd.

Vabal ajal sai palju shoppamas käidud. Linna keskel toimus igal esmaspäeval turg, kuhu jõudsin kaks korda selle aja jooksul, mis ma seal olin ja kus müüdi ilusaid ja odavaid riideid, jalanõusid, ehteid ja suveniire.

 

Lisa kommentaar